Letní speciál: domácí ledový čaj
EDITORIAL
Zastávám názor že obor zahradní architektura má mít trochu přesah nad rámec svojí běžné činnosti. Jedním z našich úkolů má být vzdělávání. O tom jak zahradu využívat, jak se o ní starat, nebo jak si udělat radost. Proto jsem se rozhodl, že přes léto napíšu pár příspěvků, které zapadají do sekce „letní vychytávky“. Máte se tedy na co těšit.
S kamarádkou každý rok pořádáme soukromé letní kino na její zahradě. Pozveme přátele a každý donese něco k jídlu a pití. Letos jsem se při prvním promítání blýskl s domácím ledovým čajem podle receptu od mých známých z USA. Nápojem, který u nás moc lidí doma nedělá a je to škoda. Příprava je totiž až směšně jednoduchá. Domácí ledový čaj je navíc zcela přírodní, bez přidaných výmyslů potravinové chemie a skutečně obsahuje čaj. Ty kupované ledové čaje vidí čaj možná tak z jedoucího rychlíku.
Až budete příště grilovat, nebo si budete chtít připravit chutné letní osvěžení při pobytu na vaší zahradě, tento návod se rozhodně bude hodit. Pro jistotu si jej rovnou dejte do záložek.
CO BUDEME POTŘEBOVAT
- Velký džbán, který vydrží horké (džbán z IKEA je pro tyto účely perfektní)
- Uzavíratelný džbán ve kterém budeme schovávat zbytek ledového čaje v lednici
- Vysoké sklenice na podávání (hipstři použijí zavařovačky)
- 7 sáčků černého čaje Earl Grey (někdo používá i zelený čaj, nebo jiné druhy černého čaje)
- 2l vroucí vody
- Spoustu ledu (díky bohu za sáčky na led)
- BIO citrón
- Snítek máty ze zahrádky
- Cukr nebo jiné sladidlo podle potřeby
PÁR TIPŮ:
- Je jedno jestli je čaj sypaný, nebo sáčkový. Se sypaným je akorát víc práce. Obecně dodržujeme poměr jednoho sáčku, nebo jedné lžičky sypaného čaje přibližně na 250 – 280ml vody. To je přibližně jeden hrníček.
- Doslazujte čaj postupně, je snadné to přehnat.
- Experimentujte s poměry čaje a vody, délkou louhování, sladidly, citróny, limetkami, bazalkami, mátou… zkrátka najděte si to svoje.
- My v receptu používáme horkou vodu (hot brew ice tea), ale ledový čaj se dá dělat i čistě ze studené (cold brew ice tea). Chuť je pak daleko jiná – jemnější.
POSTUP
- Čajové sáčky zalijte litrem horké vody a nechte vylouhovat minimálně 10 minut. Já je nechávám louhovat patnáct minut, protože mám rád čaj opravdu hořký.
- Po deseti minutách vyndejte sáčky. Dokud je čaj horký, tak v této fázi můžete přidat sladidlo podle svého výběru a preferovaného množství. Během doslazování průběžně ochutnávejte a sladidlo přidávejte po malých dávkách.
- Přilijte litr studené vody a nechte pořádně vychladit v ledničce. To zabere asi tak dvě hodiny.
- Můžeme podávat. Nejdřív do sklenice nasypeme poctivou porci ledu. Poté dáme dvě kolečka z BIO citrónu. Nalijeme vychlazený čaj a nahoru dáme snítku máty.
- Zbytek ledového čaje můžeme uschovat v uzavřeném džbánu v lednici. Vydrží přibližně 2 – 3 dny.